2016. január 25., hétfő

Boldog, békés, kutyás 2016-ot!

Az emberi békés és kölcsönösen hasznos együttélés alapja az általános tolerancia, a saját érdekünk mellett a többiek érdekeinek szemelőtt tartása és képviselete. Legyünk őszinték, “az én kutyám nem harap” mondat elhangzása után kb. 50% esélyünk van arra, hogy a szembejövő kutya összeverekszik a mi kutyánkkal, vagy békésen összeszimatolnak csupán. Az egyik legárulkodóbb jel, hogy valaki nem ismeri a kutyák viselkedését, beleértve ebbe a saját kutyáját is, amikor abban a hitben él, hogy az ő kutyája, soha, semmilyen körülmények között nem bonyolódik verekedésbe, még akkor sem, ha esetleg a vele szembejövő kutya agresszív és provokálólag lép fel vele szemben. Akárhogy is, a nyugodt, pihentető séták kulcsa a Duna parton a megbízható, intelligens gazdák és a szófogadó, de legalábbis pórázon vezetett kutyák közössége. Bár a törvény kimondja, hogy csak a kutyafuttatásra kijelölt területen lehet kutyát elengedni, ennek hiányában mégsem kényszeríthetőek a békés kutyák tulajdonosai arra, hogy ebüket kizárólag pórázon futtassák, hiszen pórázon labdázni sem lehet, és a többi kutyával sem szaladgálhatnak együtt. Hol legyen mégis a “kutyajátszótér”? Mindenképpen a város külterületét javaslom. Zebegény felé, a Duna melletti nagy, sík terep (sétáljunk kicsit túl a Széchenyi sétányon) megfelelő lehet erre a célra. Mindenképpen nézzünk körül mielőtt elengedjük az ebet, van-e kisgyerek, idős ember, avagy pórázon vezetett kutya a környéken, akit nem szándékozik szabadon engedni a gazdája? A játék hevében is mindig hívjuk lábhoz a kutyánkat ha jön valaki a kellemetlenségek elkerülése végett. A másik ember ha nem is fél a kutyától, nem feltétlenül akar éppen szőrös, vagy nyálas lenni. Ha futó közeledik, azonnal fogjuk meg a kutyát! A kutyatámadások túlnyomó többsége a futó, kocogó vagy kerékpározó sportolókat éri. A kutya üldözőbe veszi a sportolót, - előfordul, hogy megijed tőle, de legtöbbször pusztán játékból - elkapja a lábát, ezzel balesetet és komoly sérülést okozva. A betonozott bicikli út első sorban a kerékpáros közlekedésé, azon épp úgy tilos kutyát sétáltatni, mint az autóúton! A folyóparti földút sokkal inkább alkalmas az önfeledt játékra.

Ami pedig a kóbor kutyákat illeti, a legbarátságosabb kutya is veszélyes lehet ha falkába verődik, a falkatörvények kegyetlenek. 3 kutya már falka! Ráadásul a kutya kiszaladhat az útra, vagy akár a sínekre, nem csak a saját épségét, de emberéleteket veszélyeztetve ezzel. Tehát előzzük meg a baleseteket és vagy javítsuk meg a kerítést, vagy építsünk ki megfelelő csúszóláncot a kertben, amely elég mozgásteret enged a megkötött kutyának.
            A kutyaürüléket pedig igenis mindenki szedje össze a kutyája után. Higgyék el, nincs benne semmi gusztustalan, vagy túlzottan megerőltető. Kifogás nincs, tartsuk rendben környezetünket!
           
            Ha ezt a pár alapvető szabályt betartjuk, a 2016-os év máris békésebb lesz, mint a 2015-ös és sok lehetőség nyílik, új, emberi kapcsolatok kiépítésére akár kutyasétáltatás közben is. A boldogsághoz figyelmesség kell és ezt az apróságot csak mi magunk tudjuk hozzáadni a közös életünkhöz.

Boldog, békés új esztendőt kívánunk mindenkinek!




A JÉG NEM IHATÓ! MINDIG ELLENŐRIZZÜK AZ ÁLLATOK IVÓVIZÉT! HIDEG IDŐBEN CSERÉLJÜK NAPONTA TÖBBSZÖR!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése