2015. június 26., péntek

Felelősségteljes kutyatartás

A kutya mint falkaállat

A kutyának és a farkasnak valaha közös őse volt. A régészeti leletek alapján azonban bizonyított tény, hogy a kutya közel 13 ezer éve az ember elválaszthatatlan társa. Etológiai (viselkedéstani) kutatások alapján úgy tűnik, hogy a kutyát “Isten is az ember mellé teremtette”. Amíg a farkas önálló lény, vadállat, addig a kutya minden tevékenysége arra irányul, hogy az embernek megfeleljen, vele alkosson “falkát”. Az érdeklődőknek javasoljuk Csányi Vilmos etológus könyveit és cikkeit.


A kutyatartás kötelező költségei

Egy közepes méretű (20 kg-os) kutya egy havi megfelelő táplálása (akár megfelelő főzött étellel, akár jó minőségű kutyatáppal) kb. 7000 Ft-ba kerül. Tehát évente: 84.000Ft.

A kutyatartásnak a táplálékon túl vannak úgynevezett kötelező és ajánlott egészségügyi költségei. A kombinált oltások (veszettségellenivel együtt)  6300 Ft-ba kerülnek. A veszettség elleni oltás külön 3800 Ft. A féregtelenító tabletta a kutya súlyától fügően 200 Ft/10 kg, Ajánlott negyedévente ismételni!

A leggyakoribb kutyában/macskában élő férgek és az általuk okozott betegségek embereknél:

Orsóférgesség
Gyakorlatilag minden kölyökkutya orsóférgekkel fertőzötten születik, vagy a szoptatás alatt fertőződik. A gyermekek a földön, vagy a homokozókban játszva, ujjukat szájba véve fertőződhetnek meg. A petékből kikelő lárvák a gyermek gyomrából átrágják magukat és károsítják a hasi szerveket, tovább vándorolva akár vakságot is okozhatnak.

Kampósférgesség
Gyakori parazitái kutyáknak és macskáknak.
A kampósféreg lárvái az emberi bőrön is át tudnak hatolni!!! A mezítláb sétáló gyermek bőrén átrágják magukat, vagy szájon át jutnak a szervezetbe. Bőrsebek, bőrvérzések, hasi fájdalom, hasmenés követheti a fertőződést.

Ostorférgesség
Kutyákban súlyos tüneteket okoznak, emberben ritkábbak a tünetek, hasmenés, étvágytalanság…

Galandférgesség
Nagyon gyakori paraziták. Az Echinococcus lárvák emberben súlyos, életveszélyes megbetegedést okozhatnak.

Ezen kívül még számos féregfaj lehet veszélyes emberekre is.
A kutyaürülékben beszáradva a férgek petéi hónapokig, évekig fertőzőképesek maradhatnak.
Két módon tudunk segíteni a helyzeten:
Rendszeres féreghajtás, legalább negyedévente és Ürülék-takarítás!!!

Dr. Drobilich János állatorvos (www.kutyakanyar.hu)

A kullancs és bolha elleni kezelés 1600-2400 Ft közötti összeg cseppel, ami egy hónapig véd, a tovább tartó kullancs elleni nyakörv ennél drágább. Tehát egy közepes méretű kutya éves minimum egészségügyi kiadása: kb. 16.000 FT!

A táplálék és az egészségmegőrzés költségeit összeadva, a bal oldalon látható puli egy évben kb. 100.000Ft-jába kerül gazdájának!
Ezt figyelembevéve vállaljunk állatot!

Kötelező oltások: Magyarországon rendelet írja elő a kutyák veszettség elleni oltását (és féreghajtását!). A rendelet szerint minden három hónapos kort elért kutyát be kell oltani, majd ezt az oltást fél éven belül meg kell ismételni. A felnőtt kutyák vakcinázását évente szükséges elvégezni.
A gazdának 3 hetes kortól gondoskodni kell a rendszeres féreghajtásról, mivel a férgek jelenléte sok más egyéb probléma mellett, gátolja az oltóanyag hatásának kifejlődését. A külső élősködők irtása szintén elengedhetetlen mind a kutyus, mind a gazdi védelme érdekében.
A kölyök egészségét számos vírus veszélyezteti, melyek fiatal korban gyakran fatális kimenetelű betegséget is okoznak. Ezt megelőzendő speciális oltásokat adunk a kölyköknek, melyek felkészítik immunrendszerüket egy esetleges fertőzésre.

  1. 1.6-8 hetes korban       Parvo vírus elleni oltóanyag
  2. 2.10 hetes korban        Kombinált oltás *
  3. 3.12 hetes korban        Kombinált oltás
  4. 4.14 hetes korban        Veszettség elleni oltás
  5. 5.18 hetes korban        Kombinált oltás
 
Fél éves korban egy emlékeztetető kombinált oltás, tíz hónaposan egy újabb veszettség elleni oltás beadására van szükség.
Kullancsos területeken a Lyme-kór elleni védőoltás beadása javasolható, illetve meg kell oldani a kullancs elleni védekezést.
Információ: www.kutyakanyar.hu

A tenyésztésről vs. szaporításról és az ivartalanítás fontosságáról

Napjainkban a felelősségteljes kutyatartás részét képezi az ivartalanítás. A továbbtenyésztésre nem alkalmas kutyákat (tehát a keverékeket, törzskönyvvel nem rendelkezőket, vagy örökletes betegséggel küzdőket) mindenképpen javasolt ivartalanítani. A továbbtenyésztés szót szükségesnek tartjuk kiemelni, hiszen egy állat tenyésztése csak szigorú tenyésztési elvek alapján történhet. Akik törzskönyv nélküli állatokat, illetve keverékeket pároztatnak SZAPORÍTÓKNAK nevezzük és sajnos az összes kutyafajtának és a teljes kutyapopulációnak nagy kárt okoznak! Tartsuk szemelőtt, hogy bármennyire egyedi és kedves a kutyánk, mégse szaporítsuk a saját szakállunkra, hiszen olyan sok keverék és törzskönyv nélküli “értéktelen” állat kallódik menhelyeken és sintértelepeken, hogy inkább nekik adjuk meg az esélyt, hogy gazdához kerüljenek. És mindenkit aki a mi keverékkutyusunk kölykéért jelentkezne, inkább bíztassunk arra, hogy fogadjon örökbe menhelyről!

LEGKÖZELEBBI ÁLLATMENHELY (Vác): www.zoldmenedek.hu


Az ivartalanítás csak elenyésző esetben okoz bármiféle gondot a kutya számára. Kan kutyák esetében az ivartalantás gyorsan gyógyuló apró sebet és gyors, rutinműtétet jelent, amelyet az eb általában másnapra kihever, ám a pár nappal későbbi varratszedésig még nem szabad engedni, hogy a heget vakarja. Mivel a mellékvese is termel tesztoszteron hormont, így a kutyák nem veszítik el “férfiasságukat”, csupán a fogamzásgátlás terhét és az időskori prosztatagondokat vesszük le a vállukról. A kutya az alacsonyabb tesztoszteron szint miatt várhatóan kevésbé lesz agresszív és hosszabb ideig fog élni. A legtöbb gazdának leginkább az az “álhumánus” gondolat okozza a legnagyobb problémát, hogy beleszól a természet dolgába és megcsonkítja az állatot. Érdekes, hogy amikor a farokcsonkolásról, fülnyírásról, vagy épp arról van szó, hogy a kutyát nem merjük elengedni pórázról, nehogy ne tudjuk leszedni a tüzelő szukáról, vagy nehogy megtámadjon más kan kutyákat kevésbé bántja a legtöbb embert. Legyünk józanok és tegyük azt ami a legjobb az állatnak!
Szuka kutyák esetében az ivartalanítás komolyabb műtétet jelent, mély, alhasi sebbel. Az egész méhet el kell távolítani, hogy később a “használaton kívüli” szerv ne szenvedjen különböző betegségekben, például gennyes méhgyulladásban.  A szukáknál szitén elég gyakori emlődaganat is legtöbször hormonális alapon fejlődik ki, így az ivartalanítással ez is megelőzhető. Sok szuka hajlamos az álvemhességre is. Ne feledjük, a természet a nőstényeket szülésre teremtette!  Amennyiben ezt nem tehetjük lehetővé kutyusunk számára, mindenképpen indokolt az ivartalanítása, egészsége megőrzésének érdekében! Az ivartalanítással természetesen elkerülhető a tüzelés rendszeres nyűgje is.

A nagymarosi kutyák ivartalanításához anyagi segítséget nyújt a Máté Alapítvány!!! Várjuk a jelentkezéseket őszi és tavaszi akcióinkra!A kutya nevelése

A kutyatartás alapja és kiindulópontja a kutya-gazda kapcsolat. Bármilyen problémánk is legyen a kutyánkkal a megoldás mindig a kutya-gazda kapcsolat helyreállításával kezdődik. Magyar módszer az úgynevezett “tükör iskola”, amely azt az elvet veszi alapul, hogy kutyánk minden szokása minket tükröz vissza. Ha egy gazda nem tud bánni a kutyájával, annak a leggyakoribb oka, hogy a kutya tartja magát dominánsnak, falkavezérnek a családban. Pl. tipikus jele ennek ha egy kutya nyüszít és a bútorokat pusztítja a lakásban ha magára hagyják. Szegény eb kis híján beleőrül abba, hogy a gazdája nélküle ment el, így nem tudja megvédeni őt, pedig az ő feladata lenne és kínjában tönkreteszi a lakást. Ha a gazda hazajön és jól leszídja őt, méginkább megerősödik benne az a tudat, hogy ha nélküle megy el a gazda valami rossz történik vele amitől ő nem tudja megvédeni hiszen lám-lám idegesen jött haza. Az egyetlen megoldás ha levesszük a terhet kutyánk válláról és mi leszünk a “főnökök”. Ezt nem agresszióval (pl. verés) tudjuk elérni, hanem a szokások megváltoztatásával. Pl. mi eszünk először és csak utánunk kap a kutya (hiszen ő alacsonyabb helyen áll a rangsorban). Alkalmanként eljátszhatjuk, hogy először mi “eszünk” a kutya táljából és csak a “maradékot” adjuk a kutyának.
Az agresszió elkerülésére egyik legfontosabb feladatunk a kutya “lefárasztása”. Ez azonban nem csak a futkosásból áll. A kutyának valaha fontos feladata volt az ember mellett, pl. együtt vadásztak. Napjainkban a legtöbb kutya nem csinál semmit és elkanászodik akár egy kamasz. Adjunk neki feladatokat, tanítsuk és fárasszuk le szellemileg is. Egy-egy séta legyen a nagy közös “vadászat” része.


A tükörmódszerrel dolgozó legközelebbi kutyaiskola: www.kutyaduma.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése